Hälsoprodukter blir höstens projekt

Som en del av er vet studerar jag entreprenöriellt företagande på Högskolan Dalarna. En av de kurser jag läser för närvarande heter rätt och slätt Entreprenörsprojekt, och den går ut på att vi elever ska genomföra ett skarpt projekt med hjälp av den kunskap vi fått i tidigare kurser.

För en halvtimme sedan presenterade jag min projektplan för läraren och fick godkänt. Det innebär att jag under de närmsta månaderna har tillåtelse att arbeta med Hälsoprodukter även ur ett studieperspektiv! Att slå de här två flugorna i samma smäll är förstås skitbra eftersom min tid är begränsad och hela dagarna går ut på att skapa och tillhandahålla innehåll.

För att göra det hela lite officiellt och få synpunkter från er tänkte jag lägga ut delar av projektplanen här på bloggen. Jag vet att ingen egentligen orkar läsa 6 sidor planering, så det ni får är åtgärdsplanen, förutsättningarna och målet. Det är förstås mest för min egen skull, men någon företagarnörd kanske finner något av intresse.

Förutsättningar

 • I dagsläget befinner sig Hälsoprodukter på 47 plats i Googles resultatlista vid en sökning på ordet ”hälsoprodukter”.
 • Webbplatsen innehåller 23 separata sidor.
 • Den senaste månaden hade webbplatsen 148 besök.
 • Webbplatsen har hittills genererat 0 kronor i intäkter

Mål

Genom att skapa en webbplats med hög kvalitet och trovärdighet är mitt mål att verksamheten vid projektperiodens slut ska inbringa 2000 kronor i ”semipassiv inkomst” per månad.

Laudon och Traver (2009) gör gällande att 0,2 – 0,4 % av alla besökare kommer att klicka sig vidare och köpa en produkt som de läser om. De menar också att om en produkt nämns i ett nyhetsbrev som besökaren själv har anmält sig till, kommer 5 – 6 % av mottagarna att klicka sig vidare till produkten.

Givet en genomsnittsprovision om uppskattningsvis 100 kronor per försäljning i de affiliateprogram jag undersökt, behövs det 20 stycken försäljningar per månad för att nå målet. Om jag bara förlitar mig på besökare innebär det att webbplatsen behöver ha 5000 – 10 000 besök per månad.

Mitt mål är även att skicka ut ett nyhetsbrev. Nyhetsbrevet kommer att presentera ett erbjudande per månad, och för att nå 2000 kronor behöver det ha 330 – 400 prenumeranter per månad. Det innebär att i genomsnitt 4,9 % av besökarna måste anmäla sig som prenumeranter.

Mina mål för projekt är därför följande

 • 2000 kronor i provisionsintäkter
 • 7500 besök/månad
 • 350 prenumeranter till nyhetsbrevet

Åtgärdsplan

Över hela perioden ska följande åtgärder ständigt genomföras, förbättras och optimeras.

 • Artikelproduktion. Fokus på hög kvalitet. Insamling och sammanställning av material samt produktion av text. Fem artiklar ska produceras per vecka.
 • Sökmotoroptimering. Insamlande av kunskap samt implementering av relevanta SEO-metoder.
 • Marknadsföring på bloggar, tidningar och forum, samt med hjälp av tävlingar, erbjudanden och annonsering.
 • Bevakning av konkurrerande siter och aktörer.
 • Kontinuerlig dokumentation av iakttagelser, upplevelser, motgångar och framgångar.

Ganska tuffa mål med andra ord, men långt ifrån omöjliga. Vad tror ni, är det genomförtbart?

//J

17 svar på ”Hälsoprodukter blir höstens projekt”

 1. Nice!

  nischen är ju perfekt, det finns mycket pengar som spenderas där. Detta innebär också att konkurrensen är stenhård.

  Nyhetsbrev … bara det inte blir ett ”traditionellt nyhetsbrev”, de är såååå tråkiga och de har såååå dålig conversion.

  Nyhetsbrevet, den tjänst du använder, behöver ha ”follow-up”-funktionalitet. GetANewsletter klarar inte av det, utan enkom ”vanligt traditionella utskick”.

  Du räknar högt på hur många listmedlemmar du behöver ha för att göra 2 000 kr/mån. Min statistik säger att 1 – 3 kr/månad och listmedlem är vad du kan tjäna på din lista OM du kör follow-up utskick kombinerat med ”broadcasts”, och här gäller det inte att ”pitcha” utan informera och LÄRA listmedlemmarna, skapa RELATION till listmedlemmarna. Lättare sagt än gjort, men går med övning ;)

  Målen ska vara STORA, siktar man på månen kanske man bara kommer över trädtopparna, men vad gör det … bara jobba vidare och justera så man når de stora målen.

  Nu stod det inte exakt hur lång tid du har på dig att nå dessa mål, men om det är ”året ut a la skoltid” blir det tufft och till att jobba mer fokuserat, applicera 80/20 regeln hela tiden och inte fasta i de ”små detaljerna” som tar 80% av tiden, men endast ger 20% av resultatet.

  Ser fram emot fler uppdateringar om detta projekt. Mycket intressant att läsa om

 2. Kör nyhetsbrevet genom mailchimp. Vet inte exakt vad du menar med follow up, men det finns statistikmätning och autoresponder iaf. Har faktiskt ännu kortare tid på mig än så, så det är hårda bandage! Men fokus ligger på det ekonomiska målet kanske snarare än besökarantal osv, så kanske kan det gå ändå!

  Kring nyhetsbrevet kommer jag att försöka följa Spauldings rekommendationer, som du tipsade mig om.

  Kul att du gillar ämnet, kommer definitivt att komma tillbaka till det. =)

 3. Ska bli intressant att följa. Nu har du ju bara ett projekt, hade du haft många så hade du ju snabbare thänat pengar. (Många bäckar små)

 4. follow-up är en serie förprogrammerade emails som går ut efter en viss tid (antal dagar) efter registrering, utan att du manuellt behöver skicka mailen.

  På det viset kan man med tiden bygga upp en lång serie av emails som går ut, helt på autopilot, och hjälper till med marknadsföringen …

  Oavsett NÄR en besökare blir medlem, kommer ALLA listmedlemmar att få dessa emails, i samma intervall

 5. Just det, glömde bort … kikade upp MailChimp och det verkar finnas de funktioner man behöver.

  Dock tror jag att både GetResponse och aWeber är mer prisvärda än MailChimp …

 6. Lycka till med projektet! Tycker redan att sidan ser bra ut. keep up the good work.

 7. Patrik: Jämförde tjänsterna mkt noggrant innan jag valde mailchimp. För mina behov just nu passar den bäst, har man flera tusen prenumeranter passar antagligen någon av de andra bättre.

  Olof: Tack så jättemycket!

 8. Det är just det, du måste planera för framtiden, inte vad du har behov av idag!

  Guess what!

  Den dagen du behöver ”mer resurser” behöver du flytta listan … det är kanonsvårt att FÅ ÖVER dem till andra tjänster, då det krävs ”double opt-in” (att de bekräftar sina emails vid flytt in till ny tjänst). M a o, du gör dig själv en ”björntjänst” …

 9. Hej Jonas! Det skall bli riktigt kul att följa ditt ”skolprojekt” och jag skall göra det jag kan för att stötta dig vara en av dina ”SEO-metoder” ;-)

  Jag kan känna igen mig i ditt sätt att sätta mycket höga mål och att försöka uppnå dessa på kort tid. Det är något jag själv ofta hamnar i. Jag tror att jag skall klara av mycket mer än vad jag egentligen gör på kort tid. Men samtidigt skulle det vara så rackarns tråkigt om man inte kände att man har en ”feting att springa på”. Så sikta högt!! Vill bara slänga iväg en liten blänkare kring det här med att stressa på sökmotoroptimeringen. Försök att ta det lite piano med antalet inlänkar i början. Det brukar ju inte vara några problem när man väl håller på med det. Däremot kan det bli problem när man väl nått önskad position och slutar lägga på länkar och riskerar hamna i ett filter. Dit har mina egna ambitioner tagit mig en och annan gång även om jag sedan någorlunda väl lyckats ta mig ur.
  Det skall också bli intressant att följa det här projektet och se hur du lyckas med att sälja produkter (affilliate) åt andra, där har jag själv massor att lära och håller på att att söka kunskap/bra grafik/formuleringar på området.

 10. Tack Simon, för en bra kommentar! Precis som du säger sätter jag ofta höga, nästan orealistiska, mål och förmodligen beror det som du skriver på att jag måste ha en rejäl feting att springa på. Är det inte svårt är det helt enkelt inte intressant.

  Tar verkligen ditt råd ang. länkar på allvar efter att ha sett din sida studsa som en jojo upp och ner i serpen. Jag satsar på 1-2 länkar om dagen även om det är ruskigt svårt att hålla sig till det när man har resurser till mer! =)
  Kommer definitivt återkomma med uppdateringar kring projektet allt eftersom.

 11. Jag vet precis hur det känns, man skulle vilja dunka på 100 länkar på en gång och sedan casha in ;-) Men du måste tänka långsiktigt där och jag tror man skall ha en startsträcka på minimum 3 månader på en ny sajt… Du skulle kunna snabba upp processen genom betala trafik med adwords till sajten men då måste man veta att den också konverterar bra, iofs lär du dig massor genom en adwords kampanj hur dina ”kunder tänker” och vad de är intresserade av att köpa så det är möjligt att det inte är bortkastade pengar ändå.
  Själv har jag lärt mig precis vilka ord som konverterar bäst genom adwords på mitt företags sajt och det lär mig ju vad jag skall sökmotoroptimera mot i längden.

 12. Roligt att projektet är såpass seriöst! Jag hoppas det kommer gå fint. Höga mål som sagt, men som Patrik sa, bättre att satsa högt och komma halvvägs till en början, än att ha för låga ambitioner.

  Jag tror du kommer nå målen i sinom tid :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.