Greker del 1

Greker alltså.

Jag kan tycka att det må vara hänt att människor går ut på gatorna och demonstrerar mot vad de tycker är fel. Det är en demokratisk rättighet att få visa sin åsikt.

Och jag kan tycka att det är okej att strejka om man blir behandlad som skit av sin arbetsgivare. Ens arbetskraft är ofta det enda man kan sälja och därmed det enda kort man kan spela om man möts av orättvisa.

Men jag blir heligt förbannad när folk är så uppenbart insiktslösa att de tror att de kommer få det bättre ställt av att utlysa generalstrejk i ett land med ett budgetunderskott på 12,7% och en statsskuld som motsvarar 113% av BNP.

Kommer de få högre löner av att strejka?
– Nej, för staten har inga pengar alls.

Kommer de få kortare arbetstid av att strejka?
– Nej, de kommer få längre arbetstid oavsett vad de tycker om det.

Vinner de EUs sympati när de strejkar?
– Nej, EU tycker att greker är otacksamma och insiktsbefriade.

Grekland är en bananrepublik som har fifflat med sina finanser, och nu får de stå sitt kast. Befolkningen kommer att få lida i några år om landet ens ska kunna räddas. Det kommer bli värre än Görans reformer här i Sverige på 90-talet, men förmodligen minst fem gånger bättre än det alltid har varit i Kongo.

Igår fick de grekiska bankerna sänkt betyg av Fitch, och nu fattas väl bara att grekerna gör en bank run och kollapsar hela den inhemska finansmarknaden. Vad händer då?

//J

Tillägg: Och sen får man läsa om sånt här. Det är uppenbarligen inte bara det grekiska folket som är insiktsbefriat. Deras ledare verkar inte vara de vassaste kanoterna i läskbacken heller, men vadå? Det är alltid skönt att kunna skylla ens problem på nazisterna.

Ett svar på ”Greker del 1”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.