Går likvid

En mycket speciell dag idag. Jag har gått ur alla mina nordamerikanska innehav, och ligger just nu likvid med över 50% av aktieportföljen. Varför?

Ett av skälen är att vi nu har ett bekräftat Hindenburg Omen, en av få tekniska signaler jag faktiskt bryr mig om eftersom både kravbilden och träffsäkerheten är statistiskt hög. Cornucopia skriver om den här och här. Nu behöver det ju inte gå åt pipan den här gången bara för att det gjort det tidigare, men jag tycker att mycket talar för en sättning.

Jag har hängt med under vårens uppgång, hela tiden beredd att kliva av när vi kommit ur krisen och regeringarna världen över har börjat sänka räntan. För mig har det varit självklart att räntehöjningar kommer att minska köplusten, strypa utlåningen och ge oss den så omtalade W-dippen.

Problemet jag ser nu är att ekonomin går sämre än väntat trots att alla stimulansåtgärder ligger kvar! Ekonomin är fortfarande dopad, men precis som med alla träningskurer måste man förr eller senare låta kroppen vila om den inte ska vänja sig vid den extra stimulansen. Det har man inte gjort nu, och går vi in i en ny lågkonjunktur/kris finns det inte mycket kvar att styra med i form av penningpolitik.

Jag ligger kvar i mina onoterade innehav, Frontline och Sampo. Det norska rederiet och den finska guldkvarnen kom jag in billigt i och kommer försöka snitta ner mig över tiden. I övrigt kommer jag att hårdbevaka olja den närmsta tiden, OLJA BULL är redan nu attraktivt värderat jämfört med i våras, men jag hoppas kunna komma in under 50-strecket.

Hur tänker ni om den närmsta tiden fram till årsskiftet? Svara i undersökningen ute till höger.

//J

8 svar på ”Går likvid”

 1. Akta dig för oljan, som jag har visat någon gång, så följer oljepriset konjunkturen. Får vi en dubbeldipp får vi antagligen också ett prisras i oljan.

 2. Cornucopia: Ja det gäller att vara mycket försiktig med när man går in. Personligen tror jag att en eventuell dubbeldipp blir bland de sista chanserna vi får att köpa olja billigt, så jag hoppas på ett prisras. Men än bidar jag min tid.

 3. Nu är jag nästan helt ointresserad av TA men för egen del ligger jag kvar med min 50% likvid sedan i April i väntan på en ordentlig dipp. Om den kommer eller inte är inget jag har teorier om just nu mer än att jag tycker att konjunkturindex och priser på aktier bägge behöver mattas av och som du skriver vila lite. I väntan på detta ligger jag och lurar i vassen :-)

 4. Låter inte bra att vi inte kommit ur lågkonjunkturen. Hoppades att det skulle vända, trots den relativt korta tid som lågkonjunkturen varit.

 5. intemiljonar: Tror det går nedåt på bred front den närmsta tiden. Dessutom börjar det dominera media alltmer, så jag skulle tro att småspararna börjar sälja snart. Har inte räknat på det men förmodligen hade jag tjänat på att gå ur i april jag med.

  Fredrik: Vi kom ur den, men vi fick bara ungefär ett år av dopad högkonjunktur. När nu lagereffekterna är borta visar det sig att stimulanserna inte räckte för att dämpa fundamentala negativa faktorer.

 6. Själv har jag mer eller mindre legat likvid ända sedan början av året. Visserligen har jag missat en del uppgångar (och nedgångar) sedan dess, men jag sover tryggt om nätterna.

  Är det någon som är förvånad över att stimulanserna verkar verkningslösa? Man kan inte bota en kreditkris med nya krediter :)

  För att se på det lite mer humoristiskt, föreställ er att t ex Grekland eller USA är föremål för granskning i Lyxfällan. Vad tror ni domen skulle bli, låna mer eller sluta slösa och börja spara för att amortera ner skulderna?

 7. aktiespartacus: varför tänker du så? =)

  Herr K: Haha Charlie och Mattias hade varit vansinniga. =p

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.