Fyra årstider och en bedragning

Jaha, man ska tydligen sammanfatta sitt år och sådär nu så det är väl det jag får göra. Det känns förstås lite onödigt eftersom allt värt att skriva om redan skrivits om här på bloggen, och den som av okänd anledning är intresserad kan rimligtvis läsa sig bakåt bland dryga 150 inlägg av extremt varierande kvalitet och värde.

Men vad fan. Jag har inget bättre för mig.

På vårkanten

Året inleddes förstås med vinter, en av de smällkallare dessutom, men att skriva vårkant gör på något sätt att det känns lite bättre. Jag inledde mitt andra och sista läsår på Högskolan Dalarnas distansprogram Entreprenöriellt Företagande, en skola jag kanske inte alltid dragit jämnt med.

Efter sju olyckor och en grabbnäve bedrövelser började det ordna upp sig med mitt företag som då hette Teampark Dalarna och verkade under varumärket Battleground: Dalarna. Tanken var att öppna en liten lasertagarena i Falun när snön försvunnit, men ni som troget följt den här nervsvaga kverulanten vet att hälften av pickorna pajade på generalrepet. Mer om det sen.

I april slog företagets andra ben upp dörrarna i och med e-butiken Koppargruvan. Vad jag vet är jag fortfarande ensam om att sälja koppartackor och kopparmynt i Sverige, även om en och annan arg person har hotat med att öppna något liknande. Tur är väl det, för marknaden är inte direkt stor kan jag meddela. Jag säljer för mellan fem och tiotusen en bra månad och mellan fem och tiohundra en dålig. Kaffepengar, men en rolig sak att ha vid sidan av.

Fördjupning

I sommarvärmen

Sommaren fick en bra start när jag tillsammans med flickvän och två vänner fick en vecka i Egypten, och jag säger (skriver) fick eftersom jag vann hela grunkan i en töntig men lönsam slogantävling anordnad av Dagens Industri.

Eftersom våra vapen var trasiga låg Battleground på is. Vi hade skickat ner allt till Thailand, men märkte under sommaren att vår leverantör tagit emot både dem och våra pengar – för att sedan avveckla sitt företag. Det var en riktig beta: jag betalar fortfarande av på skulden, och gjorde under ett tag så med hjälp av mitt CSN-lån. En hemsk situation. Man mår dåligt. Jag mådde dåligt.

Jag svor på att jag aldrig skulle binda upp pengar i dyra lager och lokaler igen. Det var så jag kom in på det här med digitala produkter, och under sommaren började jag på allvar utveckla ett antal sidor i syfte att tjäna pengar på reklam. En del av dem har jag sålt, andra ger mig en liten men stabil inkomst varje månad.

Fördjupning

Framåt hösten

Hösten inleddes med en viss ambivalens kring den riktning livet verkade utvecklas i. Med studieskulder från en utbildning jag tvivlade över, bankskulder från inventarier jag inte längre hade, med en affärsidé som skitit sig kungligt och en annan som nätt och jämnt gick plus, var det kanske inte så konstigt. Framtiden var osäker och därmed otrygg, och jag kände mig nästan så otrygg att jag övervägde att klippa mig och skaffa mig ett jobb.

Hösten präglades för övrigt av riksdagsvalet i allmänhet, och SD i synnerhet. Lilla jag engagerade mig så gott det gick, men tyvärr ville en utvald del av det svenska folket att vi ska ha rasister i vår riksdag. Och på kommunal nivå vad det verkar också.

Senare, när hösten nästan började bli vinter (mest eftersom vintern kom så förbenat tidigt i år), var jag på min första tweetupsthlm där jag för första gången på flera år lärde känna en massa nya spännande, intressanta, trevliga, öppna och allmänt fantastiska människor. Jag rekommenderar det, det var häftigt.

GFD blev också verklighet efter att Teampark Dalarna gjort sitt, och 6 oktober gick sidan live. Sedan dess har mycket hänt. Faktiskt så mycket att min ambivalens har skingrats till förmån för en framtidstro och övertygelse om att 2011 faktiskt blir ett år där jag kommer att kunna försörja mig själv. Det kan låta efterblivet att ens skriva så, men för någon som levt på allmosor från CSN i flera år är det en fantastisk känsla!

Fördjupning

Ack, den vintern

Vintern inleddes med att jag fick nys om en otroligt dålig sak som jordbruksverket höll på att genomföra. Man ville nämligen börja ta ut skyhöga avgifter på amatörfrön, dvs såna som hemma- och hobbyodlare använder. Lättprovocerad som jag är och auktoritetsproblem som jag har startade jag bland annat ett forum för alla som ville byta fröer med varandra när de efter årsskiftet inte skulle kunna säljas. Många andra blev också vansinniga, och nu verkar det faktiskt som att jordbruksverket backar på en hel del punkter. Gott så.

I övrigt har vintern bestått av GFD. En trivsam mängd uppdrag har kommit in, mest gällande webbproduktion (bygga hemsidor). Glädjande nog har jag även lyckats vinna en upphandling som gör att jag får arbeta nära tillsammans med ett företag och utveckla deras digitala närvaro under 2011. Det kommer förstås bli episkt.

Om ungefär två veckor avslutar jag dessutom mina studier vid Högskolan Dalarna. För alltid. Bara en sån sak.

Fördjupning

Och med denna, för alla utom mig själv, meningslösa och tidsödande sammanfattning av mellanåret 2010 vill jag passa på att önska er en god fortsättning och ett riktigt rejält, redigt och på alla sätt stjärtsparkande 2011.

//J

4 svar på ”Fyra årstider och en bedragning”

 1. Har sagt det på andra bloggar förut, och säger det igen: det finns inget intressantare än att läsa om andras mål. INGET!

  Önskar dig lycka till, och hoppas innerligt på att 2011 blir ett bra år för dig :)

  May the force be with you.

 2. Tack Nabil, och detsamma! 2011 kommer att bli the year of the jedi ;)

 3. Shit vilket bra inlägg och vilket galet år du verkar ha haft :). Du har ju verkligen startat upp en hel del saker iom GFD, hemsidorna och allt. Mäkta imponerande må jag säga!

  Gott nytt år på dig!

 4. Gött att läsa om. Det är inget fel med att skriva nyårssammanfattningar, särskilt inte när de faktiskt är intressanta!

  2011 som sagt. Jag håller tummen för att du får igång allt såpass att du kan försörja dig på det!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.