Fossil imperialism

Nu har England tydligen börjat provborra efter olja och gas utanför Falklandsöarna. Den som kan sin historia vet ju att det har gått rätt blodigt till där förut, men engelsmännen kan ju som Rulers Of The World inte låta sig ta hänsyn till underlägsna nationers krav på engelskt territorium. Man skiter alltså högaktningsfullt vad Cristina Kirchner har att säga om saken.

Till saken hör också att Shell var på plats så sent som -98 och borrade, utan att hitta något, så de stora och vanligtvis inte särskilt konflikträdda oljebolagen håller sig borta den här gången. Man får anta att de gör det på grund av bristande lönsamhetkalkyler snarare än rädsla för lokalbefolkningen.

Då återstår frågan varför Storbritannien helt plötsligt vill börja provborra i en zon där man borrat torrt tidigare, och som är otroligt politiskt känslig. Tydligen har redan vildhjärnan Chavez vädjat till drottningen att hon ska återkalla fartygen, och Argentina lär garanterat göra en stor sak av det här i Latinamerika. Dessutom ligger borrplatsen alldeles för långt från fast land för att man ska kunna dra pipelines, så eventuella fyndigheter måste vara massiva för att utvinning ska löna sig. Detta eftersom man lär bli tvungen att skicka en stor del av all utrustning från Storbritannien, argentinarna är nog inte speciellt sugna på att hjälpa till.

Så varför dra igång provborrningar då? Jag ser två svar på frågan, men ni får gärna komplettera. Det ena svaret är ganska skrämmande: det är valår i Storbritannien, och ett enkelt men effektivt sätt att få folk att glömma galopperande inflation och skuldsättning på hemmaplan är att provocera fram ett krig någon annanstans i världen. Det vore ju inte direkt första gången…

Det andra svaret är än mer skrämmande. Jag påstår inte att såhär är fallet, och alla är välkomna att dra sina egna slutsatser (såklart). Men tänk om oljan börjar ta slut? Att den förr eller senare kommer att göra det är självklart för mig, trots vissa ryska forskare som får pengar av svenska staten för att visa att det går att tillverka olja i ett laboratorium. Frågan är inte om utan när, så långt hoppas jag att ni är med mig, och är ni inte det kan jag peka er i några riktningar ni kan gå för att få folk att argumentera med.

Snodd från Sustainable Energy Without the Hot Air
av MacKay

Såhär är det. Englands oljeproduktion har sjunkit de tio senaste åren, tillsammans med i princip resten av världens. Nordsjön börjar torka ut. Och så kan vi naturligtvis inte ha det, eftersom efterfrågan hela tiden ökar.  Så kan det vara så illa att man faktiskt är beredd att ta betydande politiska och militära risker för att få upp det svarta guldet, långt bort på andra sidan Atlanten? Det vore ju inte direkt första gången

//J

Ett svar på ”Fossil imperialism”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.