Fler tankar kring rättsröta

Få saker kan förstöra en morgon så som rättsröta. Rättsväsendet sköts och styrs förstås av människor, vilket rimligtvis ibland leder till att det blir fel någonstans.

Ett exempel är Pirate Bay-domen. Det finns en facebook-status som cirkulerar som lyder

Att slå ihjäl en pensionär på en parkeringsplats = 2 års fängelse och minimalt skadestånd. Brutal gruppvåldtäckt och misshandla två tjejer = 1,5års ungdomsvård och ett minimalt skadestånd. Driva en sökmotor = 1 års fängelse och 46 miljoner i skadestånd.

och tja, det går ju faktiskt inte riktigt att se rimlighet eller konsekvens i straffsatserna. Men det är så lagen är skriven, och vi får väl böja oss för den eftersom den stiftas av våra folkvalda. Engagerade och insatta folkvalda med våra bästa intressen i första rum (?).

Men så får jag läsa såhär på morgonkvisten att Sverige visst försöker få Assange utlämnad och prövad för våldtäkt. Den enda anledningen till att det inte redan skett är tydligen att vårt rättsväsende är klantigt. Nu ska karln tydligen ha gått under jorden efter att högt uppsatta politiker, bland annat rådgivaren till Kanadas premiärminister har sagt att Assange borde lönnmördas (se inslaget här). Sarah Palin vill också att Assange ska jagas som Osama bin Laden (och då tänker man ju att skönt, då kan killen andas ut i ett årtionde eller så).

Men tja, återigen kan man ju faktiskt tycka att det är rimligt att vilja pröva någon som är misstänkt för våldtäkt. Även om jag personligen inte kan tro att Assange är skyldig så är det ju bra om vårt kompetenta (?) rättsväsende får reda ut saken. Förstås.

Men så börjar blodet koka lite när jag kommer ihåg hur en passagerare på Viking Line i oktober blev grovt misshandlad (hoppad på huvudet osv) av två irländare som var anställda av färjebolaget som trubadurer. Saken filmades och polisanmäldes, men åklagare Thomas Holst la snabbt ner utredningen eftersom

Om vi skulle försöka hämta hem alla människor som begått brott som inte är tillräckligt allvarliga så skulle vi få väldigt mycket att göra […] Så går det inte till. Sådant där håller vi på med när det är allvarliga brott – som mord.

Tydligen är alltså en extremt vag misstanke om våldtäkt tillräckligt allvarlig för att begära utlämning, medan ett i princip solklart fall av grov misshandel inte är det, allt enligt samma åklagarväsende.

Är alla lika inför lagen? Knappast. Och det är rättsröta.

//J

13 svar på ”Fler tankar kring rättsröta”

 1. Jag är inte så insatt i det hela. Men jag tycker inte TPB-domen var rätt. Ett riktigt så allvarligt brott är det ju inte om man tänker efter. Ordentligt.

  Och jag tycker precis som dig att det är fel att pröva någon som är misstänkt. Minns du Sakine-fallet? Du vet, kvinnan i Iran som skulle stenas.

  Hon skulle göra så då han var misstänkt för otrohet.

 2. I så fall har du missförstått mig Nabil, jag tycker absolut att alla misstänkta ska prövas, det är en juridisk grundprincip.

 3. Det är en riktig iakttagelse att det går utför med domstolsväsende. Något som började för ett antal år sedan men som nu har accelererat.

  Det är inte bara inom rättsväsendet som det går ut för. Svenska myndigheter har tidigare varit förskonade mot korruption. Sverige har tidigare knappt haft någon korruption men så är det inte längre.

  Svenska politiker kommer också allt längre bort från verkligheten och sko sig när tillfälle ges.

  Vad har då detta med olika rättegångar? Det som är gemensamt är oförmågan att hantera saker från ett helikopter perspektiv. Nu kan alla politiker ner till tjänstemän göra som de vill. Politiker klarar inte av att stifta lagar så att oklarheter undanröjs och att straffpåföljden är rimlig med tanke på brotten. Det finns fortfarande en stark debatt om att kriminella inte ska straffas eftersom det är synd om dem och att de behöver vård istället för straff. Samma debattörer känner ingen sympati med ekonomiska brottslingar. Pirate Bay anser jag är ett ekonomiskt brott. Därför kan ekonomiska brottslingar straffas hårdare än de som begår våldsbrott.

  Ställningstagandet att efterlysa Assange är intressant. Självklart ska alla våldsbrott utredas men här finns många oklarheter och konstiga agerande från olika åklagare. Åklagarnas beslut var för sig är inte konstiga utan normala men det blir konstigt när olika åklagare fattar olika beslut i samma ärende. Jag kan inte se att efterlysning skulle ha skett i andra fall med samma omständigheter.

  Jag gillar inte konspirationsteorier även om de är underhållande, men här känns det som att det finns politisk inblandning. Inte för att hjälpa USA utan för att den som först anmälde Assange har en hög ställning inom S.

 4. Nu har den svenska rättskippningen blivit internationellt känd. Innan har det ju bara varit vi svenskar som dagligen får läsa om dessa frisläppanden som är på grund av polisens brist på bevis. Vad sysslar man med hos polisen?
  Nu är det till och med åklagaren som är lika klantig som poliserna.

 5. Missuppfattning.

  Jag menade givetvis att alla misstänka skall prövas, men inte att de skall dömas. Så är ju fallet med Sakine-bruden. Hon dömdes till döden.

 6. Alfred: Många kloka ord. Håller speciellt med om dina tankar kring oförmågan att klara ett helikopterperspektiv. På något sätt har det blivit så enkelt att frånsäga sig ansvar och skylla på någon annan.

  Lennart: Jag är glad att vi har en hög beviströskel i Sverige, att döma godtyckligt är detsamma som rättsröta och maktmissbruk, och det är en situation som är allvarligare än bevisbrist. Enligt mig då. Men åklagarmyndigheten har i dagsläget inte direkt mitt fulla förtroende.

  Nabil: Aah, då är vi på samma sida. =)

 7. Det där sista låter så sjukt att man knappt vill tro på det!

  ”Om vi skulle försöka hämta hem alla människor som begått brott som inte är tillräckligt allvarliga så skulle vi få väldigt mycket att göra […] Så går det inte till. Sådant där håller vi på med när det är allvarliga brott – som mord.”

  inte är tillräckligt allvarliga?!?!?!

 8. Ja vad ska man säga. Är ju inte en, två eller tre gånger man suckat över rättssystemet när man läser runt på nätet eller i tidningar. Och självklart ska alla prövas, är inte det hela syftet med att ha ett rättssystem som ska vara lika för alla?

  Angående TPB domen så anser jag att det är rätt av principiella anledningar. Det är hur som helst rätt mycket intäkter som dessa snubbar (och alla som använt TPB) som gått förlorade för upprätthavare.

 9. Otto: Nej det är förstås ett hån mot brottsoffret att inte kalla misshandel för allvarligt. Thomas Holst gjorde bort sig och drog in lite mer smuts på åklagarkårens matta.

  Fredrik: Det är faktiskt inte alls så klart hur mkt intäkter som faktiskt gått förlorade. Olika undersökningar visar olika saker. Och jag tycker domen är fel eftersom de som sagt bara tillhandahållit en möjlighet för fildelning och rimligtvis inte kan veta/bestämma över vad som ska fildelas. Det är som att döma Ford till skadestånd för att någon har använt en Escort för att smuggla knark i. Återigen enligt mig då.

  burgschki: Tack!

 10. Hej Jonas, väldigt bra skrivet, detta är precis vad jag har tänkt och sagt länge, även om jag inte har satt det i tryck än.

  Jag kommer ihåg ett uppslag ur den lokala dagstidningen, till vänster är det en helsida om en man som har gått upp mitt i natten och stampat ihjäl sin sambos spädbarn för att det skrek. 3år villkorligt med någon klausul om att det inte var planerat.. eller dyl.

  Så till höger på samma uppslag är en artikel om en man som har har begått skattebedrägeri och får ett högre straff, dessutom utan villkorlig dom.

  Detta är en typiskt bild på hur staten värderar liv gentemot pengar. Och hur vårt rättsväsen är på glid, när blev pengar mer värt en ett barns liv? Eller en vuxens för den delen.

  Vänligen,
  Fredrik Näs

 11. Tack för din kommentar Fredrik! En vän till mig har en teori kring att straffet man får står i korrelation till vilket skada man åsamkar staten, inte andra individer. Kan nog kanske ligga något i det..?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.