Flattr – lösningen på ett problem som inte finns?

Flattr är en relativt ny tjänst som startats av ett gäng entreprenörer med sjörövarbuktens Peter Sunde i spetsen. I korta drag går det ut på att man pytsar in en liten summa pengar varje månad. Sedan surfar man runt och läser bloggar, och om man hittar ett bra inlägg som man vill stödja är det bara att klicka på Flattr-knappen. Klickar man på fem olika inlägg under månaden delas ens pengar i fem, vill man ”Flattra” tio bloggar delas den inpytsade summan på tio osv.

Tanken med Flattr är att ge konsumenterna (läsarna/lyssnarna/tittarna/användarna) en möjlighet att stödja skaparna (skribenterna/musikerna/videoskaparna/programmerarna) med annat än vänliga ord: med pengar.

Flattr skriver på sin hemsida att man tidigare bara haft möjligheten att belöna duktiga producenter med hjälp av krångliga metoder, som till exempel PayPal. Och de har rätt – till viss del. Jag har läst många riktigt vassa inlägg, men jag har inte direkt orkat logga in på mitt PayPal-konto (är det bara jag som tycker PP är segt och omständligt förresten?) för att skicka iväg fem kronor till skaparen. Få bloggare har ens ett PP-konto, och ännu färre listar det på sin blogg. Och ska man dessutom behöva maila och fråga om kontouppgifter är det åtminstone sju tålamodssteg över vad en normal bloggläsare står ut med.

Så ja – Flattr är ett substitut för PayPal. Är det ett bra substitut? Nja.

Faktum är att Flattr inte heller är så okomplicerat. För det första måste man registrera sig, logga in, föra över pengar osv. Det gör att tanken med det enkla och direkta ”smickrandet” som den otåliga bloggläsaren kräver försvinner lite. För let’s face it, såfort man öppnar webbläsaren drabbas man av ADHD. Tar en site längre tid än tio sekunder att ladda stänger jag ner den (om den är oviktig) eller börjar okontrollerat att misshandla f5-tangenten (om den är viktigare).

För det andra kräver Flattr att personen du vill ”smickra” också har Flattr. Det kräver en kritisk massa som än sålänge inte finns i mina ögon. Om jag skaffar ett konto och vill ge mig ut och hylla, men finner att bara två av mina favoritbloggar har funktionen – ja då är det inte särskilt meningsfullt. Flattr spöar PP, absolut, men det finns fortfarande saker som talar emot systemet. Om man lyckades integrera applikationen i en bloggplattform så att den kom som standard skulle man kanske kunna nå den kritiska massan, men än så länge är jag ärligt talat tveksam. I mina ögon finns det faktiskt en annan produkt som redan har löst Flattrs problem och den kommer, som så ofta, från Google.

Google AdSense är en reklamplattform som används av mängder av bloggare (=kritisk massa). Reklamen som presenteras är relevant och speglar ofta bloggens huvudinriktning ganska bra. När jag får läsa ett riktigt bra inlägg letar jag helt enkelt efter en relevant annons som fångar mitt intresse, och klickar på den. Själv har jag gjort såhär sedan jag började läsa bloggar, och jag anser att det är att slå två flugor med en smäll. Dels får den som skapat något bra en liten intäkt i form av reklampengar, dels kan jag läsa vidare om något som förhoppningsvis fångar mitt intresse. Dessutom tjänar ADHD-läsaren flera steg i processen: för att klicka på en reklambanner behöver man varken registrera sig eller föra över pengar.

Det är en utbredd uppfattning att alla produkter som sökmotorer presenterar i sökfältet eller på hemsidor gör reklam för är skit: ”om de måste göra reklam eller köpa sökord kan de inte vara speciellt bra”. Men hur många här kör Volvo? Eller handlar på ICA? Eller har någon gång druckit en Sprite? Bara för att man gör reklam för något betyder inte det automatiskt att det suger, kom ihåg det. Det har hänt flera gånger att jag handlat något från en sida jag kom till via Google-reklam.

Win-win-win-win. Bloggaren får en slant, jag får läsa om en ny produkt, företaget får varumärkesexponering eller försäljning, och Google får givetvis en liten provision också. Det är inte tal om ”falska klick” eftersom jag aldrig skulle klicka på en annons jag inte fann relevant och intressant. Jag ser det därför inte som oetiskt, även om jag förstår ifall alla kanske inte håller med. I min bok måste marknadsförare räkna med att en viss del av klicken går till varumärkesbyggande snarare än köp, gör de inte det så är de dåliga marknadsförare. Och det har som sagt hänt att de har konverterat även på mig.

Jag tycker att Flattr är en bra idé, och jag hoppas verkligen att det kommer att fungera. Men tillräckligt bra för att konkurrera med Google? Nja.

Vad säger ni? Är jag ett oetiskt svin som blåser systemet, en latmask som inte orkar krångla med överföringar eller en blind höna som kanske faktiskt har hittat ett korn av sanning?

//J

5 svar på ”Flattr – lösningen på ett problem som inte finns?”

 1. Problemet med PayPal, Flattr, Paynova och alla andra digitala plånböcker är precis det du skriver: Det är meckigt, krångligt och helt enkelt inte värt mödan för att skänka 10 riksdaler till en bloggare. Det är troligtvis dömt att misslyckas. Framförallt för att framgångsrika bloggare redan tjänar rätt ok på reklam i form av Adsense eller affiliatenätverk och inte har något större behov av några kronor till. Om man skall vara lite krass så är det ju mest naiva webbsurfare som klickar runt på adsenselänkar och sällan bloggarna själva. Eventuellt skulle det kunna vara så att bloggare belönar varandra genom flattr genom något slags nollsummespel. Men ärligt så belönar bloggare varandra redan genom länkning och tjänster och gentjänster. Så som imaginärdrake säger jag:

  Tack men nej tack

 2. intemiljonären: Många bra poänger. Förmodligen kommer tjänster som Flattr länge att vara nollsummespel där folk delar ut en tjuga i månaden och får lika mycket tillbaka av bloggarna de belönar. Bättre då, som du säger, att belöna med länkjuice och tjänster. Själv kompletterar jag dock också, och har alltid gjort, med lite klick. Cash is king ;)

 3. Jag gillar Flattr, och det verkar faktiskt fungera bra mycket bättre än föregångaren Contentor.

  Kolla topplistan på Flattr.com, det är otroligt stort i Tyskland och verkar där användas av betydligt fler innehållsproducenter än bloggare.

  Som du skriver är det ett problem att inte tillräckligt många har ett Flattr-konto ännu. Jag hsr invites. Den som vill ha får gärna be mig om en via twitter.com/nikkelin

  just ikväll har jag glatts storligen åt att Magnus Betnér har flattrats så flitigt. Mitt klick var bara värt någon krona den här månaden, men andra kanske är snålare med sitt flattrande eller har en större flattr-pott.

 4. Nikke: Absolut, det finns en chans att det kan fungera, och det vore förstås kanon om det gjorde det! Att belöna bra innehåll på nätet har ju längre varit ett problem, så lyckas man lösa det är ingen gladare än jag.
  Ja, Betnér är ett bra exempel på där bra innehåll belönas, och jag hoppas också att många gör som du och sprider det vidare!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.