Fin rapport av UPM

Ett av mina större innehav (ca 12,5% av portföljvärdet), finska UPM Kymmene rapporterade starkt idag. Pappersmarknaden har liksom de flesta marknader gått igång jämfört med samma period förra året vilket visade sig i ett nettoresultat på €169 miljoner (- €8 miljoner) mot förväntade 62.

Nu är inte jag den som bryr mig särskilt mycket om vad analytiker tycker, tänker och förväntar sig. Däremot är det genuint starka siffror som bolaget visar upp och precis som inom kanske framför allt verkstad så är det nu som alla kostnadsbesparingar (dvs nedskärningar och avsked) börjar visa sig på allvar.

VD Jussi Pesonen tror på högre virkespriser framöver, men även högre papperspriser och ökad efterfrågan på färdig produkt, åtminstone året ut. Det fina i kråksången är att UPM sitter på mycket egen skog, så även om råvarupriserna skjuter i höjden så är detta något man i viss mån kan kompensera. Det innebär att de rörliga kostnaderna förmodligen blir mer volatila, men att de sannolikt inte kommer att öka mycket, och definitivt kompenseras av högre papperspriser.

Glädjande är också att verksamheten i Uruguay som startade produktion 2007 rullar på som den ska. Där produceras dryga miljonen ton eucaluptusmassa per år. Dessutom läggs stora investeringar på hållbart och miljövänligt skogsbruk och papperstillverkning både där och i Finland, ett av skälen till att jag valde att investera i företaget.

UPM siktar högt och satsar på att bli en ännu större internationell spelare. Det tror jag man har alla möjligheter till, särskilt som man kontrollerar alla led i processen från skog till papper. Dessutom säljer man mycket till Asien, en av två regioner som ångar på som om inget hade hänt. Den andra regionen, Sydamerika, har man alltså också lyckats etablera sig framgångsrikt i.

Kursutveckling sedan köp: +28,31%

//J

3 svar på ”Fin rapport av UPM”

  1. intemiljonär: Ja det har inte så många andra val. ;) Företagen är relativt lika sett till nyckeltal även om UPM har lite bättre marginaler (och delar ut lite mer). Skillnaden är väl att SCA äger skog som de förädlar till servetter, papper och mensskydd. UPM äger skog som de förädlar till pappersmassa, papper, virke och plywood etc. Dessutom äger UPM både vatten- och kärnkraft vilket gör att man inte bara är självförsörjande i en energiintensiv industri, utan dessutom nettoproducent.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.