Jag har just läst ut den smått fantastiska boken Sustainable Energy – Without the Hot Air av David JC MacKay. Den handlar förstås om hållbar utveckling, och framför allt om huruvida det ens är möjligt att ersätta fossila bränslen ur ett energiperspektiv.
Debatten går ständigt het nu inför valet, om hur man egentligen ska förhålla sig miljö, tillväxt, energi och hållbarhet. Miljöpartiet vill avveckla kärnkraften och ersätta den med förnyelsebara energikällor, i Stockholm har man vägtullar men bygger fler och större vägar trots massiv kritik från remissinstanser, runt om i landet är tågtrafiken satt ur spel och enligt Skatteverket och regeringen så ska privatpersoner som investerar i miljövänlig vindkraft straffas.
Oljan har nått eller kommer inom tio år att nå sin peak, och den som säger att kolet kommer att räcka i 200 år till blundar helt enkelt för avgörande fakta. Klart är alltså att vi inom vår livstid kommer att uppleva slutet för fossila bränslen som vår huvudkälla av billig energi, och för att klara den omställningen kommer vi att bli tvungna att utsätta oss för en eller flera av tre konsekvenser:
1. Vi blir färre.
2. Vi ändrar livsstil (för många innebär det att sänka sin levnadsstandard).
3. Med tekniska genombrott sänker vi vår energikonsumtion och kan behålla folkmängd och livsstil.
MacKay har valt att skriva boken utifrån en 40W glödlampa för att göra sina exempel mer lättfattliga. Om en 40W lampa får lysa i en timme så har den förbrukat omvandlat 40Wh elenergi till (ungefär 15%) ljus och (ungefär 85%) värme. Om den får stå på i ett dygn så använder den 40W x 24h = 960 Wh eller ungefär 1kWh. Det är de kilowattimmarna som har kostat i snitt över en krona de senaste dagarna, och de motsvarar ungefär den mängd energi en människa kan producera under ett dygn vid måttligt kroppsarbete. Att sitta på en träningscykel i en timme kan alltså hålla en 40W lampa tänd i en timme.
En liter bensin innehåller 10kWh energi, vilket alltså innebär att en dunk (5 l) kan göra 50 gånger det arbete en människa kan göra på ett dygn utan pauser. Om vi säger att en liter kostar 13 kronor betyder det att vi betalar 13 x 5 = 65 kronor för 50 dygnsverken. I Sverige har vi ingen minimilön, men säg att man kan få en sommarjobbare för 60 kronor i timmen svart. 50 dygn x 24 h x 60 kr kostar då 72.000 kronor.
Oljan är vår slav. Genomsnittseuropén använder 125kWh/dag. Amerikanen det dubbla. Att tappa upp ett varmt bad kräver ungefär 5kWh. Du skulle behöva jobba hårt i fem dygn för att värma vattnet med kroppsarbete. Uppvärmningen av ett hus förbrukar ungefär 24kWh/dag. Rätt sjuka siffror.
Och även om vi lyckas ersätta själva energiinnehållet i oljan så kommer det att finnas problem när man ska överföra olika energiformer till andra. Man kan inte driva sin bil med kattmat (förutom i Tillbaka till Framtiden II), och man kan inte mata sin katt med vattenkraft.
MacKay visar på ett tydligt sätt att vi med dagens teknologi helt enkelt inte kan ersätta fossila bränslen. Det är inte bara ekonomiskt svårt, det är fysiskt omöjligt. Även om vi smäller upp solceller, vindkraftverk, vågkraftverk och bioskogar överallt där det inte bor människor, så kan vi fortfarande inte få den mängd energi som krävs för att driva vårt samhälle.
Så är allt bara meningslöst och ovärt då? Typ. I alla fall om vi vill leva exakt som idag. Men om vi är beredda att bo lite energisnålare, byta ut bilen mot kommunala transporter och i allmänhet sluta vara så jävla bekväma och prylgalna, så finns det faktiskt en bra chans.
Boken, som verkligen är värd en läsning, går att ladda ner gratis här.
//J