Imorse gästade jag som vanligt P4 Dalarna och Dalamorgon för att prata digitalisering, trendspaning, sociala medier och IT i Digikollen. Lyssna här.
Idag pratade vi om entreprenörskap och digitalisering i Afrika. Det handlade först om Roy Allela, som i Kenya har byggt en sensorhandske för teckenspråk, som känner av fingrarnas rörelser och position gentemot varandra. Genom blåtandskoppling skickas datan till en mobilapp som översätter rörelserna till ord som läses upp – perfekt för kommunikation mellan någon som bara kan teckenspråk (stum) och någon som bara kan ett verbalt språk!
Vi touchade också vid Betelhem Dessie, en fantastisk 19-åring som inte bara är projektledare för AI på iCog Labs, utan också har utvecklat AI-applikationer till Etiopiens regering, som hjälper den att planera konstbevattning. Sist ut var tre sydafrikanska tjejer som varit med och designat landets första kommersiella satellit som skjuts upp i vår.
All in all så tror jag att vi grovt underskattar Afrikas position på världskartan i ett 10-20-årsperspektiv. Kontinenten sitter på enorma naturresurser, kan göra stora tekniksprång genom att hoppa över onödiga steg i utvecklingen som västländerna redan har frångått, och har en ung befolkning. Om vi borrar lite:
- Naturresurser. Här har vi stora fyndigheter av de metaller som driver dagens teknik och batteriutveckling, men jag tror att lithium ganska snart kommer att ersättas av andra material, troligen salter. Däremot har man en annan fin resurs i de många, starka soltimmarna. Och sol är, som vi vet, energi. Med den kan man till och med göra öknen beboelig, och kyla ner bostäder i en global uppvärmning.
- Tekniksprång. Ta telefonin som exempel. Istället för att bygga upp ett stort landnät av koppartråd (som ju också är stöldbegärlig på fattig landsbygd), har många afrikanska länder helt enkelt struntat i att göra dessa investeringar, och byggt mobilnät istället. Det har lett till ett infrastrukturstöd som möjliggör en mobil ekonomi i framkant.
- Ung befolkning. Tyvärr är ju det här i många fall resultatet av både krig och en lägre medellivslängd, men det får två konsekvenser. Dels slipper de afrikanska länderna, åtminstone under de kommande decennierna, oroa sig för en åldrande befolkning som måste försörjas genom tillväxt, effektivisering eller innovativa pensionslösningar. Dels har man en stor andel av sina befolkningar som är unga och därmed generellt mer progressiva (jämför t.ex. med Storbritannien där avgörande röster för utträde las av människor som troligen är döda när det sker, och unga som verkligen ville stanna i EU inte hade rösträtt – hade man låtit de unga rösta och de gamla inte rösta, hade Stay vunnit!).
Kina gör stora framstötar på kontinenten idag, och pumpar in infrastrukturpengar i (framgångsrika) försök att bli kompis med ledare i regionen, eller åtminstone att få dem att stå i skuld till landet. Detta medan Sverige och halva övriga världen fortsätter med biståndspengar till vad som i många fall är ganska välmående, om än brottsdrabbade, ekonomier och demokratier.
Självklart är allt inte frid och fröjd i varenda afrikanskt land, men idag är det bara tre länder söder om Sahara som lider av inflation över 20 % (Sudan, Sydsudan och Zimbabwe). På 80-talet var det var femte. Och inflation skadar heller inte tillväxten i fattiga länder på samma sätt som i rika: 10 % inflation är t.ex. inget problem visar studier.
Allt som allt är jag väldigt bullish till Afrika. Tyvärr är valutorna ganska hårt kopplade till livsmedelstillgång vilket gör dem instabila (även om många också är låsta till Euron kursmässigt), och marknaderna är mindre och mer illikvida än i väst. En långsiktig afrika-fond är kanske bästa valet ändå.
Snackisarna idag var flygande bilar och drönare. Boeing har ju testat sin senaste flygande bil med bra resultat, så även om man är några år ifrån en fungerande bil som kan ta sig an skyarna, är man på rätt väg. Elon Musk twittrade också nyligen om att han ska utrusta nästa Roadster med jetmotorer och SpaceX-teknologi. Fan vet.
Sist ut var drönare som, precis som nästan all teknik, kan användas till gott och ont. I Canberra levererar en Google-sponsrad startup kaffe och mat med hjälp av drönare. Fördel: det räcker med GPS-koordinater. Nackdel: surrandet stör folk. På Galapagosöarna leverar drönare istället råttgift till allas stora nöje utom råttornas.
Vilken tid att leva va?