Det svarta hjärtat

Här om dagen passade jag på att köpa på mig en del oljecertifikat. Köpet skedde inom en kapitalförsäkring som jag sköter tillsammans med, och åt, en god vän så köpen som sker där är alltså inga galna chansningar. Jag tänkte i det här inlägget försöka förklara hur jag ser på olja som en investering jämfört med andra, både ur ett ekonomiskt och ur ett moraliskt perspektiv.

Oljan och energin

Olja täcker i dagsläget 34% av världens totala energibehov. Inom transportsektorn står den för över 90% av den energi som krävs för att föra våra bilar, båtar, flygplan, tåg och lastbilar framåt. Varje år konsumerar vi människor 30 miljarder fat olja i form av råolja, eldningsolja, villaolja, bensin, diesel osv.

En liter bensin innehåller 10 kWh energi vilket motsvarar ungefär den mängd energi tio stycken människor kan generera på ett dygn. Det motsvarar också den mängd energi som krävs för att ha tio stycken glödlampor påslagna i 24 timmar. Ser man till den jämförelsen, är det ganska enkelt att förstå att priset på energi är ganska konstigt satt.

Oljan och pengarna

En liter bensin kostar idag ca 13 kronor. Bensinen var från början råolja, som transporterats, förädlats och sedan transporterats igen för att nå din bensinstation. Du muttrar över priset, häller den i tanken och åker där ifrån. Du har just betalat 13 kronor för tio arbetsdygn. Hade du varit en arbetsgivare åt människor hade dessa 13 kronor varit ungefär 360 000 istället.

Fossila bränslen är otroligt lågt prissatta, jämfört med hur man prissätter mänskligt arbete. Trots det är oljeindustrin en av världens mest lukrativa. Det beror på att ett fat kan säljas för ca $75, och det är en väldans massa fat som säljs. (För mer information om oljeutvinning, läs här). Priset sätts på en fri marknad där utbud och efterfrågan styr, men det finns också (fullt lagliga) karteller bestående av oljeländer. Dessa försöker ofta styra och stabilisera priserna på för dem fördelaktiga nivåer.

Oljan som investering

Jag nämnde längst upp att jag inte tog några galna chansningar med min väns pengar. I mina ögon är nämligen olja eller lika säker investering som mat, skitpapper och vapen. Människor kommer alltid att äta, de kommer alltid gå på toa, och de kommer alltid att döda varandra.

Men människor kommer inte alltid att köra bilar med bensinmotorer, och det är det som är det fina. Så länge det finns olja kommer människor att köra bilar med bensinmotorer, men olja är ju en ändlig resurs som kommer att ta slut. När den tar slut vet ingen exakt, men jag är övertygad om att det sker under min livstid. Lika övertygad är jag om att utvinningen kommer att sakta ner inom några få år, om den inte redan har gjort det.

Så om efterfrågan på olja är konstant, men utbudet börjar minska, vad händer med priserna? Självklart stiger de, och för en långsiktig investerare är detta en möjlighet man bör syna mycket noga i sömmarna. Det finns nämligen inget som talar för att vi på lång sikt kommer att få se några större prisfall i oljan, däremot finns det mycket som talar för motsatsen!

Oljan och moralen

Den senaste tiden har allt fler ögon börjat fästas på riskerna med oljeutvinning, framför allt på djupt vatten. Deep Water Horizon har orsakat det största oljeutsläppet som drabbat USA genom tiderna och BP’s aktie har kraschat tillsammans med företagets rykte och kassa. Miljontals fåglar, fiskar och växter dör när oljan sveper in över landets sydöstra stater och förstör många av de ekosystemtjänster som funnits på plats i tusentals år.

Nu är det naturligt att prata om oljekatastrofen i Mexikanska golfen, det är ju USA som drabbas herregud. Vad som händer i Afrika och på andra sidan världen skiter man, och speciellt de som rapporterar nyheter, faktiskt i. Men den som verkligen vill veta vad en investering i olja innebär måste känna till vad som pågår även där.

Kände du till att Burma, en av världens värsta diktaturer, ägnar sig åt oljeutvinning? Och att deras olja köps upp på världsmarknaden och blandas med all annan olja? Eller att man i Saudiarabien fortfarande ägnar sig åt tortyr och avrättningar av exempelvis homosexuella? Om du inte haft varken burmesisk eller saudiarabisk olja i din bensintank, så kan jag garantera att den använts för att transportera eller kanske till och med tillverka någon av de produkter du har i ditt hem.

Kände du till att Lundin Petroleum, ett av våra svenska oljebolag, utreds för folkrättsbrott i krigs- och svältdrabbade Sudan? Eller att Shell, din vän på vägen du vet, betalade över $15 miljoner för att slippa bli fällda för brott mot folkrätten i samband med avrättningar i Nigeria 1996? Eller kände du till att det oljeutsläpp som långsamt pågått i över ett decennium i Nigeria är överlägset mycket större än det som drabbat USA? Kände du överhuvudtaget till oljekatastrofen i Nigerdeltat?

Oljeindustrin är smutsig. Rejält smutsig. Men som alltid är vi människor beredda att acceptera ganska mycket så länge vi slipper avstå från en lyx vi vant oss med. Oljan är det svarta blod som pumpas igenom vårt samhälle, syresätter våra viktiga organ och smörjer våra mekaniska leder. Men blod behöver också ett hjärta som pumpar det, och vår tids oljepumpande hjärta är uppbyggt av lika delar girighet och rädsla. Girighet efter något bättre, rädsla för något sämre. Dessa två utgör tillsammans det svarta hjärta som får oss att blunda för att oljebolag avrättar människor, så länge de fyller vår tank med bensin och vår mage med mosbricka.

Hur och om du väljer att investera i olja är ditt val. Jag investerar till exempel inte i oljebolag som opererar i diktaturer, krigsdrabbade områden eller länder som allvarligt bryter mot mänskliga rättigheter. Däremot investerar jag i andra oljebolag och spekulerar i själva oljan, och eftersom jag vet att oljan jag investerar i kommer även från sådana bolag och länder, är jag fullt medveten om vilken hycklare jag är.

Att överhuvudtaget dra en linje i oljesanden och sätta ner foten är dock det minsta man kan göra. På vilken nivå din girighet och din moral möts är upp till dig, min åsikt är att det är upp till en själv vart man drar gränsen. Vart drar du din?

//J

6 svar på ”Det svarta hjärtat”

  1. Jag personligen investerar inte i oljebolag för tillfället och kommer troligtvis inte göra det i framtiden heller.

    Även om jag inte gör det av några slags ambivalenta moraliska skäl är jag fullt medveten om att samhället och alla dess produkter, oavsett bransch, är marinerad i olja. I varenda plastprodukt, gummiprodukt, IT-produkt osv osv är det ju olja och det handlar ju mer om ett massberoende av olja där man blir fullkomligt snurrig av att tänka på hur vi skulle kunna klara oss utan den. Det finns knappt någon ”ren” miljöetisk aktie att placera i om man skall ha en fullkomligt fri rygg.

    Så hur göra? Jag tänker själv att någonstans får man ändå dra en gräns. För min del går den vid oljebolag, bensinbolag, vapen, gruvdriftsbolag som utnyttjar fattiga länders arbetskraft. Men är jag moraliskt konsekvent? Antagligen inte.

  2. Riktigt bra blogpost om Olja och moral.

    Ville bara addera en aspekt. Industrialismen(och oljan) har frigjort stora mängder tid för mänskligheten. Tid vi faktiskt investerat i att skapa kunskap och sprida kunskap. Denna kunskapen har tex möjliggjort en stor ökning av medellivslängden(denna ökning är inte alls färdig ännu)

    Det gör inte de orättfärdigande som skett rätt men det är en aspekt av vårt samhälle som ofta glöms bort som tycker adderar något till din blogpost

  3. Jag känner att miljön är inget som jag kan påverka som enkskild person, därför har jag inga som helst problem med att Investera i Oljebolag eller andra bolag som förstör miljön etc…
    Så länge investeringarna gynnar mig ekonomiskt och jag inte bryter mot lagen tänker jag inte vidare mycket på hur bolagen påverkarar omgivningen.

    Jag vet det är själviskt tänkande men det är så jag resonerar i nuläget, kanske ändras mina värderingar under årens gång jag vet inte…

    Mvh //Ekonomisk Trygghet

  4. intemiljonar: Bra synpunkter, oavsett vad man investerar i finns olja med någonstans i bilden, så att dra gränsen vid den direkta produktionen istället för vid indirekt användning är nog ett smart och enkelt sätt att lösa den här gordiska knuten.

    Christian: Tack ska du ha! Du har helt rätt i det du skriver, hade det inte varit för den industriella revolutionen i vilken vi människor kunde lägga mindre egen energi och ändå få ut mer hade vi inte kunnat utvecklas som vi gjort de senaste 150 åren. Oljan är inte bara dålig, det är viktigt att komma ihåg.

    Ekonomisk trygghet: Jag förstår helt och hållet ditt sätt att tänka: om inte du köper de där aktierna kommer någon annan att göra det. Nu råkar ju jag veta vilka aktier du äger, och de är ju alla relativt harmlösa i sammanhanget. Men skulle du kunna vara delägare i ett bolag du visste medvetet förorenade naturen och utnyttjar lokal paramilitär för att ”ta hand om” en utnyttjad och upprorisk lokalbefolkning? Jag tror att det går att ändra saker, det måste gå!
    All that is necessary for evil to triumph is for good men to do nothing – Tolstoy

  5. Mycket bra skrivet, som vanligt!

    Jag låg under förra året tungt i PA Resources, en av alla de aktier som rasat rejält sedan dess. Dock så hoppade jag av tåget i början av året. Just nu ser jag dock ingen anledning att hoppa på igen, möjligen i certifikat.

    Om jag fattat hela grejen rätt med certifikat så borde det väl vara den bästa investeringen i olja om man vill ha ett rent samvete. Man spekulerar väl bara i själva oljepriset, och stöttar därmed inte något av bolagens tveksamt moraliska verksamheter, eller har jag fel nu? :)

  6. Herr K: Det stämmer, i alla fall till stor del. En del av det som påverkar oljepriset är (som med mycket annat) spekulation, och certifikathandeln är en del av denna. Stiger oljepriset till följd av att många vill köpa certifikaten och därmed produkten, tjänar ju oljebolagen mer pengar. Men man kan inte påstå att oljecertifikat stöttar bolagen särskilt mycket, det ligger väl i nivå med att tanka bilen antar jag. =)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.