Ni som känner mig och/eller följt mitt bloggande längre bak i tiden vet att jag har en förkärlek för schysst folk. Ni som var med redan på Battleground-tiden vet hur motarbetad jag blev från alla möjliga håll och kanter, och ni som varit med under GFD-eran har förmodligen förstått att jag nu får rejält med återbäring på karma-kontot i form av snälla kunder och branschkollegor.
Det här med snällt företagande är en ganska, jag skulle inte vilja säga ovanlig, men speciell sak. Så speciell faktiskt, att det går att skriva böcker om det. Det är precis vad författarinnan och företagaren Jenny Forsberg har gjort, och dagens inlägg kommer att bestå av en intervju jag gjort med henne efter att ha förhandsbeställt och läst den här boken (som jag verkligen kan rekommendera). Jenny driver idag företaget Klartext och bloggar här. Intervjun som följer (mina frågor i kursiverad stil):
Första frågan, kan du i en eller två meningar sammanfatta vad en snäll företagare är för dig?
Jag menar att det handlar om att vara omtänksam och hjälpsam mot sina kunder, kolleger och samarbetspartners, men också mot sina konkurrenter och inte minst mot sig själv. Att vara en snäll företagare betyder däremot inte att man är mesig – en snäll företagare respekterar sig själv och sin egen tid och kan säga nej när det behövs.
Jag har själv erfarenhet av att försöka vara en snäll företagare. I det fallet ringde jag som nyuppstartad helt enkelt upp ett företag här i Falun som verkade i samma bransch, men hade en annan produkt. Jag föreslog ett samarbete eftersom våra verksamheter kompletterade varandra, men de avböjde vänligt men bestämt. Veckan efter fick jag telefonsamtal från kommunen, som helt plötsligt kommit på att de inte kunde ge mig tillstånd för min verksamhet. Jag är rätt säker på att de fått ett samtal från min konkurrent… Det hela slutade med att jag blev så försenad att det företaget fick läggas ner, och min fråga är därför: Det måste finnas många exempel där det lönar sig mer att vara den elaka företagaren. Finns det tillfällen när man helt enkelt tjänar på att vara elak istället för snäll?
Ja, det kommer alltid att finnas enstaka händelser där det lönar sig att vara den elaka företagaren – precis som i ditt exempel. Men jag tror ändå att den snälla företagaren vinner i längden. Tänk så här: Alla företagare står i en kö. Den elaka företagaren kastar sig fram och använder armbågarna för att komma först. Den elaka kommer först fram och vinner på sitt beteende för stunden. Den snälla företagaren väntar snällt i kön men lär känna de andra företagarna under tiden, bygger nätverk och får en trevlig pratstund. Och alla noterar den elakas beteende.
Nästa dag står alla företagare i kö igen. När den elaka närmar sig är de andra på sin vakt och den elaka blir inte framsläppt. I dag har den snälla företagaren bråttom och berättar det för de andra företagarna – och blir framsläppt först i kön. Fånigt exempel kanske :-) men jag menar att om vi är snälla mot varandra, tar hjälp när vi behöver det och hjälper andra när vi kan så vinner vi på det i längden.
Jag har också sett många exempel på när det har lönat sig att vara snäll! Min erfarenhet är att denna inställning, att kontinuerligt söka win win-situationer, främst verkar finnas hos yngre (20-30) år. Äldre företagare och företagsledare verkar vara mer misstänksamma mot människor som föreslår samarbeten etc. Vad har du för tankar kring den snälla företagarens ålder?
Spännande fråga! Jag har inte alls funderat på den snälla företagarens ålder. Nu när jag fick frågan så tittade jag på de personer som jag har använt som exempel i boken. De är mellan 35 och 60 med en snittålder på drygt 45. Alltså varken direkt unga eller gamla. Nej, jag tror inte att den snälla företagaren har någon särskild ålder. Men det vore intressant att undersöka närmare. Är det fler som är av samma uppfattning som du? Kanske någon läsare som vill kommentera här?
Du erbjuder många bra tips i din bok – kan du säga vilka tre du tycker är viktigast för att lyckas som snäll företagare?
1. Tänk: Hur kan jag vara snäll mot den här personen/i den här situationen? Snällhet smittar. Om du är snäll mot någon kommer den personen inte bara att vara snäll tillbaka utan också vara snäll mot andra. Tillsammans gör vi världen snällare :-)
2. Det är du som företagare som bestämmer hur du ska driva ditt företag. Gå din egen väg och låt ingen annan trampa på dig.
3. Undvik att bli stressad över allt du borde göra för att bli en snäll företagare. Om du gör en snäll sak så är det bättre än om du inte gör något snällt. Det räcker så länge.
Kan du också, som flerfaldigt publicerad författare, dela med dig några tankar och tips till den som funderar på att skriva en egen bok? Vem borde skriva en bok, hur vet man att en idé är värd att skriva ner, och vilka egenskaper bör man ha osv?
Oj, det skulle jag kunna skriva en hel bok om :-) Jag som är strukturfascist börjar gärna med bokens struktur. Om vi pratar fackböcker så tar jag fram ett synopsis för boken. Det innebär att jag tänker ut vilka olika delar boken ska bestå av. Därefter skriver jag ihop ett dokument som ska sälja in boken till ett förlag. Där skriver jag något som liknar en baksidestext, berättar om bokens olika avsnitt, beskriver bokens syfte och målgrupp, tidsplan, konkurrerande böcker och marknad, kanske något om bokens utseende och så vidare. Och så skriver jag ett provkapitel eller två.
När jag har kommit så här långt så vet jag om det här kan bli en bok eller inte. Om det kan det så letar jag upp ett förlag – eller flera – och försöker sälja in boken till dem. Jag tror att det bästa sättet att prova en bokidé – och sina egna författaregenskaper – är att göra ett försök. Om man är ovan vid att skriva böcker så kan man med fördel anlita en författarcoach, lektör eller liknande som kan hjälpa till på vägen. Den som vill veta mer om bokskrivande får gärna hänga på till min författarblogg.
Intressant va? Jag kan som sagt rekommendera Jennys bok till alla som driver eget eller har funderingar på det – tankarna i den är värda sin vikt i gul. Ni köper boken enklast genom TUK Förlag och om ni anger rabattkoden BLOGG när ni beställer får ni fram till den 23 mars hela 20 % rabatt. Gört!
//J
Intressant intervju!
Det här påminner mig lite om gnosjö andan som man väl brukar prata om en företagskultur där alla hjälper alla på vissa plan.
Jag vill också gärna tro på ett entreprenörskap som kännetecknas av hjälpsamhet mellan olika entreprenörer. Dock kan det bli mindre bra när den där konkurrensen och dess behov sätter in …
Maria: Tack, ja det tycker jag med. =)
Simon: Vet flera entreprenörer och småföretagare som till och med sitter på samma kontor som sina konkurrenter. Ibland krigar de om samma offerter men de vet att det bara är business och hjälper varandra oavsett vem som får den. Så visst går det, konkurrens eller inte. =)
Gerbiler är ökenråttor, IK är svenska IQ (alltså intelligenskvot med K) (sorry för supersegt svar)
Kul intervju! Mkt intressanta tips om bokinsäljning.
Väldigt intressant, jag tror absolut på det där med karma också, både privat och inom jobb. Visst kan man få kortsiktiga resultat genom diverse elakheter, men jag tror allt sådant kommer ikapp en förr eller senare, och då är det i regel inte värt det längre.
Bloggade faktiskt precis om samma sak idag, så det är oerhört kul att andra tänker likadant!
Mimmi: Aah. =)
Seotjejen: Kul att du hittade hit! Och kul att vi är på samma sida. =)