Som några av er känner till är jag svag för alternativa investeringar. Så svag att jag till och med gjort en hemsida om dem.
Förutom stommen av aktier i min portfölj äger jag till exempel teakträd i Panama, ädelmetaller i form av guld, silver och koppar, ädelstenar och (då och då) andra råvaror i form av certifikat. I mina ögon är det något speciellt att äga något fysiskt av värde, något man kan ha i sin hand och i sitt bankfack. Råvarucertifikaten är substitut som förhindrar de slitningar som onekligen skulle uppstå mellan mig och min flickvän om jag förvarade tio ton kaffe eller fyrtio säckar vete i vår trea på 80 kvadrat.
Idag tänkte jag skriva lite mer om ädelstenar. Skälet är att jag sent inatt förlorade den lilla impulskontroll jag ibland besitter, och köpte hem en riktigt vacker rubin. Den var inte särskilt dyr, och höjer värdeandelen ädelsten i min portfölj från ca 5% till ungefär 6,5%.
Att investera i ädelsten har flera fördelar. För det första har de precis som ädelmetallett reellt inneboende värde: man vet att människan redan i Egypten 2000 f.Kr. (och förmodligen tidigare än så) uppskattade ädelsten och gav den ett värde (Kleopatras favorit var smaragd). För det andra ryms väldigt mycket värde i ett väldigt litet utrymme. För det tredje är denna typ av investering inte särskilt vanlig, och det går att hitta riktigt bra investeringsmöjligheter om man har tålamod och vet var man ska leta.
Är ädelsten en bra investering?
I de allra flesta fall: nej. Är det bra för värdebevaring? Om man kan köpa till rätt pris: absolut. Jag tänker alltså inte rekommendera ädelstenar som investering till er, men som värdebevaring och exotisk ”krydda” i portföljen fungerar de dock alldeles utmärkt.
Skälen till att det kan vara svårt och riskfyllt att investera i diamanter och rubiner är flera. Köper man sina stenar av en handlare kan man vara ganska säker på ett fett påslag, ofta 2-3 gånger grossistpriset. Vill man sedan sälja tillbaka dem till samma handlar kan man sällan räkna med att få ut mer än drygt halva grossistpriset. En vansinnig affär helt enkelt. Dessutom är det svårt att bedöma och värdera ädelstenar för oss med amatörkunskaper. Till skillnad från exempelvis guld finns det en stor mängd egenskaper att ta hänsyn till när man värderar en värdefull sten.
Diamanter och 4C
När man värderar och bedömer diamanter är det främst 4C man tar hänsyn till:
- Cut (slipning)
- Colour (färg)
- Clarity (klarhet)
- Carat (vikt)
Mer information om diamantvärdering kan man hitta här.
Andra ädelstenar
När det gäller investering i ädelstenar som fokuserar på värde och inte skönhet och lyx finns det utöver diamanten ett fåtal stenar att välja mellan. Den, i mina ögon, ”finaste” av dessa är rubinen. Rubin och safir är i grund och botten samma mineral, korund. Är stenen röd är det en rubin, har den någon annan färg kallas den safir. Vilken färg mineralet får beror på vilka spårämnen det innehåller. Rubin är den näst hårdaste ädelstenen efter diamant, och det är ingen större risk för att den ska vittra och försvinna under din livstid. Utöver rubin kan man också investera i den blå safiren och den gröna smaragden, båda riktigt vackra.
Som amatörinvesterare bör man tänka på två saker. Först och främst ska man köpa så nära källan som möjligt då varje mellanhand lägger på en rätt stor andel.
För det andra är ädelstensindustrin präglad av fusk och mygel i form av olika behandlingar som får defekta stenar att framstå som bättre. I vissa fall, till exempel smaragdens, är dessa behandlingar så vanliga att de är accepterade även om de behandlade stenarna såklart betingar ett lägre värde än felfria naturliga. I andra fall, till exempel rubinens, råder fortfarande debatt om vad som är kosher. Naturliga felfria rubiner är extremt sällsynta (mer sällsynta än diamanter) så tyvärr förekommer en hel del fusk.
Ett sätt att komma runt fusket är att bara köpa certifierade stenar. Dessa är ofta något dyrare, men man slipper i gengäld köpa grisen i säcken. Numera köper jag bara certifierade stenar från ett erkänt labb (typ IGI, GIA, GISA eller Gübelin), alternativt stenar från seriösa och duktiga handlare.
//J
Åh, diamonds. A Lauras best friend. =)
Riktigt läckert med ädelstenar, dock äger jag inga sådana själv =) Jag har läst nånstans att priset på ädelstenar rasat sedan syntetiska diamanter kom in i bilden, stämmer det och vad gör det i såfall för investeringspotentialen? Tänkte du som har kunskapen vet hur det ligger till :)
laura: Haha!
Herr K: Nja, visst är det så att vem som helst nu kan komma över diamanter rätt billigt, men de ”äkta” är fortfarande dyra. Hela diamantmarknaden ägs i princip av de Beers i Sydafrika som styr utbud vilket gör att det kanske finns bättre stenar än just diamanter att investera i. I sydostasien förekommer även omfattande förbättringar (förfalskningar) av stenar, vilket sänker priserna och ökar tillgängligheten. Men även där gäller att ”äkta vara” ger högt pris. En avgörande faktor tror jag är Indien och Kina. Men mer om det i ett framtida inlägg kanske. =)
Om man ska köpa ädelstenar, ska man köpa i Sverige? Går det att köpa stenar utomlands (tänkte närmarast på om det finns regler för import)?
Hur följer man utvecklingen av priser?
Fredrik: Jag köper i Sverige. Det finns visserligen billigare länder (exv USA, Australien och fr.a.Sydafrika) men industrin är full av fuskare och blåsare. Köper man utomlands bör det vara från nån man litar på. Man får ta in ädelsten för 4300 kr innan det måste deklareras. Beställer man online ligger tullavgiften kring 4% har jag för mig och moms måste betalas.
Bra info om priser, både historiska och aktuella:
http://www.palagems.com/ball_gem_prices.htm
http://www.gemval.com/
Generellt kan man säga att priserna i viss mån följer ädelmetall när det gäller upp- och nedgångar.
Eller så köper man dem för att de är fina att titta på! Jag menar, det verkar onödigt att investera i något som man vet kommer hamna i dammsugaren någon gång i framtiden. Och säkert ha sönder dammsugarpåsen på köpet.
Eller ska man typ förvara dem på ett tryggt ställe, typ ett bankfack? Och inte under sängen då… Äh!
Men om man nu ändå vill sälja stenar med certifikat. Finns det några seriösa köpare?
jag har bade safirer fran kamboja och kashmir men jag vet inte vart jag kan vanda mig for att salja dom… har du nagot tips?
Örjan: Tja, det är väl ädelstenshandlare eller Tradera som gäller. Viktigt med certifikat!
Hej!
Jag har en rubin i 72 carater o skulle sälja den! Hur kan du hjälpa mig och vart kan jag vända mig?
Mvh