Äger du en skrivare? Läs det här.

Alla som äger en skrivare, både företag och privatpersoner, har förmodligen behövt byta bläckpatron eller toner någon gång. Och alla som behövt byta bläckpatron eller toner någon gång vet att det inte är billiga saker vi pratar om.

En halvvetenskaplig (och kanske något ålderstigen) undersökning från idg visar att det är få saker som kan mäta sig med skrivarbläck när det gäller pris per liter. Exklusiva märkesparfymer, Bolagets dyraste champagne och gotländsk tryffel är alla billiga om man jämför med vad vi stoppar i vår skrivare: man kan räkna med ett literpris på 15-20 000 kronor!

Vad få känner till är också att tillverkning av skrivarbläck är en ganska smutsig process ur ett miljöperspektiv. Mycket koldioxid skapas, och behållare, förpackningar och transporter tär också på miljön.

Ett sätt att spara både pengar och miljö är att använda ecofont. Det är en programvara som helt enkelt gör små hål i bokstäverna vi skriver. Hålen är små och knappt märkbara, och på detta sätt är det faktiskt möjligt att spara 25 % av det bläck eller den toner som används vid utskrifter. Se exempel:

Ovanstående är skrivet med den gratisfont som finns att ladda ner på företagetshemsida, Vera Sans. Det är kanske inte den snyggaste fonten, men kanske kan du övertyga din chef om att köpa in ecofont-paketet? 150 kronor inkl. moms för tre års licens är inte så farligt, och borde kunna betala sig på mindre än ett halvår om ditt företag skriver ut normala mängder kopior.

Ecofont rekommenderar en maximal storlek på 11 punkter, annars kan det bli jobbigt att läsa – en inställning gör också att all text större än 11 punkter automatiskt återgår till det vanliga teckensnittet. Ett enkelt sätt att spara både pengar och miljö alltså.

//J

4 svar på ”Äger du en skrivare? Läs det här.”

 1. Pingback: Äger du en skrivare? Läs detta! | Grenfeldt | Skrivarfärg
 2. Why thank you! Portugal är den fotad i.
  Coolt med ett miljövänligt font! Själv äger jag ingen skrivare, men bra att veta ifall jag skulle skaffa en. För övrigt en helt ok snygg font! (Men jag är ju times new roman-nörd)

 3. Jag satsar på det här med ett papperslöst samhälle.
  Först skriver jag något vettigt såsom: laurah.blogg.se – den bästa blogg du någonsin läst och sen skiter jag helt sonika i att skriva ut det.

  Jag är smart jag.

 4. Mimmi: Jag med, men den funkar ju rätt okej som sagt. =)
  Laura: Nej du är ingen dumskalle du.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.