Äger du ditt varumärke?

Vilka resultat ser du när du googlar ditt eller ditt företags namn? Är det positiva saker, negativa saker? Saker du har kontroll över?

Idag är det löjligt lätt för en missnöjd kund att ”kapa” ett varumärke genom att skriva negativt om det i en blogg eller på ett forum. Det kallas brandjacking, och blir allt vanligare. Ett exempel är när Magnus Bråth ledde en kort raid mot Gevalia, vars presschef hade gått ut och mer eller mindre sagt att det var kundernas fel att Gevalia köpte in kaffe som plockats av barnarbetare. Det var ett positivt exempel på brandjacking – ett där man försöker skapa publicitet som kan ge positiv förändring. Men det finns också de som inte gör annat än klagar.

GFD arbetar en hel del med ORM – Online Reputation Management. Helt enkelt de saker man kan och bör göra, för att behålla kontrollen över sitt varumärke på nätet. Är du intresserad av vad det innebär, och hur du kan arbeta proaktivt med ditt eget varumärke, tycker jag att du ska läsa mitt gästinlägg på Per Petterssons blogg Social Media Nerd.

//J

12 svar på ”Äger du ditt varumärke?”

  1. En bra start i mina ögon är att registrera .ORG / .NET / .NU-versioner av sitt domännamn för att där presentera alternativ information. Ett väldigt bra exempel på detta är Pineberry (pineberry.net). Mina domäner ligger uppe på förstasidan men pga idébrist så står tyvärr samtliga tomma vilket i sin tur inte är särskilt bra.

  2. Det håller jag med om Stefan, och för ett företag tycker jag faktiskt att det är närmast obligatoriskt att regga alla tillgängliga (vanliga) domännamn helt enkelt för att skydda sitt varumärke. Sen väljer de flesta att bara lägga en redirect till förstasidan vilket kan vara rätt ibland. Men som du säger kan man alltid satsa på total dominans om man tycker sig ha tillräckligt med content för att driva och sökmotoroptimera flera olika sidor.

  3. Rent spontant känns det… dumt, att hålla på så där. Det är ju tänkt att man inte ska ha någonting att dölja :)

  4. Nabil: Det bästa man kan göra är såklart att arbeta proaktivt med bra kundbemötande och servicetänk. Men jag tror de flesta företagare kan hålla med mig om att det ibland finns kunder som är omöjliga att göra nöjda. Och ett argt blogginlägg skrivet i vredesmod kan göra stor skada trots att kunden kanske redan ändrat åsikt för längesen.

  5. Sett ur den lilla människans perspektiv så tycker jag det är fantastiskt att alla kan komma till tals men när det uppenbart att man ”kanibaliserar” på företags varumärke så känns det lite fattigt. Ur ett marknadsföringsperspektiv är detta väldigt intressant då den lilla aktören kan vara betydligt bättre på att skapa stor internetnärvaro än de stora företagen och organisationerna. Det är lite coolt.

  6. Håkan: Precis Håkan, vid varje paradigmskifte skapas stora möjligheter för den som håller sig i framkant, något många företag har börjat inse.

  7. Visst behöver man i största möjliga mån äga sitt företagsnamn/varumärke. Det finns som du skriver missnöjda kunder som inte går att göra till lags. Vi har faktiskt konkurrenter också som har intresse av att såga ett företag.
    Och medvetenheten ökar om hur man kan bete sig för att spy galla över ett företag fast anledningarna egentligen inte finns ur en objektiv synvinkel.

    Det är lite som att insändare som tidigare undertecknades – Vän av ordning – eller tvättstugelapparnas författare insett vad de kan åstadkomma på nätet.

  8. Urban: Ja det senaste exemplet jag har fått bestod av en privatperson som har skapat en blogg där han öppet ägnar sig åt att smutskasta företag. Sedan kontaktar han företaget och kräver pengar/ersättning för att ta bort sina blogg- och foruminlägg. Då har det definitivt slagit över åt fel sida.

  9. Det var kreativt.
    Kom på en sak där, både du och jag sysslar väl med det som brukar kallas sökmotorstädning. Tror att jag har en affärsidé där. Läste för ett bra tag sedan om en klottersaneringsfirma som betalade ungar att klottra på nätterna. :-)

  10. Haha smutskasta med ena handen och radera med den andra? ;) Ja herregud, då skulle man inte bli långlivad…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.