Affiliate – hur passiv är en passiv inkomst?

Erik Bergman heter jag och jag har sysslat med affiliateverksamhet sedan 2008 med bingo på nätet som huvudnisch. Som många andra så slåss jag för att klättra i SERPen och just nu är bingobonus och svenska bingosajter två av de sökorden som jag jobbar hårdast med. Jag har fått chansen att gästblogga lite här hos Jonas och jag tänkte spinna lite på affiliateverksamhet och passiva inkomster.

Vad är en passiv inkomst?

En passiv inkomst är precis som namnet antyder att det är pengar som rullar in fast man själv är helt passiv. I den tredimensionella världen så krävs det oftast stort kapital för att uppnå en passiv inkomst värd att nämna men på allas vårt internet är situationen lite annorlunda.

En helt passiv inkomst är som affiliate är väldigt svår att nå och mig veterligen finns det inte många exempel. För att lyckas åstadkomma detta så krävs antingen att man har en helt fantastisk tjänst som dessutom är tidlös eller att man totalt dominerar sin nisch så att mödan att kunna börja konkurrera inte är värd besväret.

Det första alternativet finns det ganska många exempel på. De första som slår mig är tv.nu och synonymer.se, två väldigt enkla tjänster som med hjälp av bra domännamn, en timing och sannolikt en stor portion tur har lyckats väldigt bra. De har båda tio tusentals besökare om dagen och arbetsinsatsen som krävs måste vara väldigt begränsad.

Det andra alternativet har jag faktiskt inga exempel på. Har ni några förslag så får ni gärna lämna en kommentar!

Halvpassiv inkomst

En passiv inkomst kräver som sagt inget arbete och en vanlig inkomst kräver oftast att man arbetar X timmar för att få X timlöner. Som affiliate så faller man inte riktigt in i någon av kategorierna så ”halvpassiv inkomst” känns som ett passande namn på det hela. Man tjänar pengar även när man inte jobbar men skulle man sluta med sitt länkbyggande och contentskrivande så skulle man sannolikt stå utan inkomst inom en inte allt för avlägsen framtid.

Hur passiv är min inkomst?

Min dröm är att vara mitt eget första exempel på alternativ två. Jag vill totalt dominera SERPen på alla bingotermer och därför är min inkomst i dagsläget långt ifrån passiv. Jag jobbar nästan jämt och det gör jag för att jag tycker att det är förbannat kul. Jag är kanske inte 100% effektiv hela tiden men jag tycker det är viktigare att ha 100% roligt, har jag det så orkar jag dessutom jobba mycket mer och i slutändan så blir det då mer gjort.

Vad gör jag för att min inkomst ska bli helt passiv?

Just nu jobbar jag mest med att jaga länkar till mina bingosajter. Drömmen är att konkurrera ut samtliga konkurrenter och kanske köpa upp de som blir över. Är målet realistiskt? Nej, inte ens nästan. Att kunna konkurrera bort jättar som MariaBingo eller Betsson kan man nog glömma men att vara ensam herre på täppan som bingoaffiliate är ett väldigt högt men ändå inte helt otänkbart mål!

Om mig

Jag sitter med 5 andra svenska webnissar i ett kontor på Malta. Har plats för fler om någon är intresserad! Här nere bor jag med min underbara flickvän Johanna som även bloggar om Malta om ni är sugna på att se hur vi har det. Titta gärna in på min personliga blogg om livet som Erik eller varför inte följa mig på twitter!

Tack Jonas för att jag fick gästa din blogg en sväng!

Tack Erik för att du kikade förbi och berättade lite om ditt entreprenörskap! Om någon annan läsare känner att man har något intressant som man vill skriva om, kopplat till någon av den här bloggens kategorier, lämna en kommentar eller maila jonas [a] grenfeldt.com så styr vi upp något!

//J

8 svar på ”Affiliate – hur passiv är en passiv inkomst?”

 1. Hej,

  Hittar ingen epost till dig men skulle du vara intresserad av att sälja en annons eller textlänk på din sajt här? Kontakta gärna mig.

  Mvh Johan

 2. Johan: Hehe, epost finns angiven på två ställen varav ett i det här inlägget. ;) Länkar är ytterst ytterst tveksamt, annonsplats kan däremot gå att ordna.

 3. Många pratar om nischsajter / bloggar som passiv inkomst men jag har själv dålig erfarenhet av att så fort man slutar uppdatera dessa så minskar antalet besökare. Däremot så tror jag absolut att man kan skapa sig passiv inkomst genom att investera en del av inkomsterna på skribenter och SEO-arbete. På så vis får man en blogg / sajt som ständigt är uppdaterad och klättrar högre på sökmotorerna trots att man själv inte är inblandad. Det kräver dock att man antingen har ett bra startkapitel eller själv lyckas tjäna tillräckligt mycket på den.

 4. Jag tror precis som du Stefan att i långa loppet är det svårt för en sajt att ligga kvar om man inte lägger någon energi på den alls. Ett bra alternativ är ju just att betala någon för att hålla den uppdaterad men det förutsätter ju att den generar tillräckligt med stålar.

 5. Intressant att läsa om din tid och dina tankar kring allt med affiliate marknadsföring. Vilka är det mer än du som sitter nere i underbara Malta, någon mer känning?

 6. Det är gott om folk men inga som jag visste vilka det var innan jag åkte ner och inte så mycket seo-folk. Kom ner så blir vi fler :)

 7. Coolt med ett konto bara för webbnissar och speciellt nere på Malta =)

  /Alexander

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.