5 anledningar till att starta eget

Innan jag börjar: det här är inte tänkt att vara en förskönande text. Entreprenörskap är svårt, tufft, tungt och jobbigt. Du kommer att ha sömnlösa nätter framför dig, din familj behöver vara beredd på att du kommer att jobba mer och resa mer, och det kommer att finnas hundår. Om det var enkelt, hade alla gjort det.

Med det sagt tycker jag, att om du funderar på att starta eget – gör det. Nu. Slå slag i saken! Inte imorgon, inte nästa vecka. Just nu. Läs klart den här texten, dela den med dina vänner, gå till verksamt.se och starta.

1. Det blir den bästa tiden i ditt liv

Det här är förmodligen den största och viktigaste anledningen till att du bör starta eget direkt. Hur svårt och tufft du än kommer ha det, så kommer det vara dagar du minns och dagar som du gör skillnad, samtidigt som du arbetar mot ditt mål.

Bara för att något är svårt betyder inte att det inte är värt att lägga tid och ansträngning på att göra. Särskilt när det gäller att göra något du älskar. För det är viktigt att komma ihåg: starta inte för att bli miljonär, starta för att det är en klåda du måste klia.

2. Du har makt och frihet att skapa något eget

Många arbetsplatser och yrken är fantastiskt bra på att kväva kreativitet, ofta genom en kombination mellan rutiner, dåligt ledarskap och oinspirerande miljöer. Det är sällan jag stöter på människor som säger att de har haft friheten att skapa en ny produkt eller tjänst från början inom ramarna för sin anställning. Det har du som företagare!

Du bestämmer: om du har en bra idé – testa den! Du behöver inte få godkänt från chefen när det är du som är chefen (och det här är anledningen till att så många nyblivna företagare plötsligt också har ett femtiotal registrerade domännamn på sitt webbhotellskonto, med mer eller mindre bra koncept…).

Det finns också en stor chans att dina idéer kommer att påverka livet för människor runt omkring dig. Oavsett om det är en ny produkt, en ny tjänst, eller något världen aldrig sett förut, så är det värt det.

3. Du kommer träffa människor du aldrig kunde drömma om att träffa annars

Som företagare kommer du att hamna i sammanhang där du träffar människor som inte bara delar ditt yrke, utan också din ambitionsnivå, dina drömmar och dina problem. Det gör att många entreprenörer ofta upplever en större närhet till andra entreprenörer, än till sina kollegor eller anställda.

Och eftersom ni grundar era relationer dels på gemensamma värderingar och upplevelser, och dels på gemensam ekonomisk nytta, så är det relationer som kommer att hålla länge. Genom det här företaget, och ditt nästa, och ditt nästa.

Det är också förbluffande lätt att skaffa sig mentorer som företagare: andra företagare delar gärna generöst med sig av råd och lärdomar!

4. Det behöver inte kosta skjortan

Förr i tiden behövde man antingen se till att bli riktigt bra på ett yrke, t.ex. som lärling, sen gesäll och sen mästare, innan man kunde starta eget. Antingen det, eller så fick man låna ihop pengar för att köpa maskiner och utrusning.

Idag är barriärerna för att starta företag så låga att nästan vem som helst kan göra det. Det kostar bara några hundralappar att registrera en enskild firma, några hundralappar att köpa en domän med webbhotell, och några hundralappar att annonsera för i sociala medier eller i Goole, så kan du vara igång.

Du behöver inte en server i källaren, datorn du använder kan kosta några tusenlappar, och bilen kan du leasa. Allt som allt går det att komma undan ganska billigt som företagare i början. De verkliga kostnaderna kommer när du börjar anställa, eller köper in stora maskiner.

5. Det har aldrig varit enklare att nå nya kunder

Pengar är företagets syre, och att sälja är som att andas: det måste göras, annars kommer du förr eller senare att gå under. Men att sälja innebär inte längre att sitta och ”dunka lur”, och prata med människor som beter sig otrevligt.

Idag går det, tack vare digitaliseringen, att sälja på helt andra sätt. Tack vare Internet är världen din marknad redan från dag ett, och det finns en lång rad olika kanaler och tekniker som kan hjälpa dig att få både förfrågningar och nya kunder oavsett vilken bransch du är i, eller vad du säljer.

Nu då?

Kommer du ihåg vår deal från inledningen? Dela nu texten med dina vänner på Facebook eller Twitter, berätta för så många som möjligt att nu – nu kör du (det blir svårare att backa ur då!) och gå till verksamt.se.

För att snabbt komma igång kan jag rekommendera några verktyg åt dig också:

Yoddla

Ett enkelt men kraftfullt affärssystem som passar perfekt för nystartade företag. Yoddla innehåller ett CRM-verktyg så att du kan ha koll på dina potentiella kunder, en offertmall, projektverktyg, tidrapportering och fakturering. Egentligen allt du behöver utom bokföring! Dessutom är de första 45 dagarna helt gratis.

Billogram

Koppla ihop Yoddla med Billogram, så kan du även skicka pappersfakturor. Billogram håller dessutom koll på när pengarna kommer in, när det är dags att skicka en påminnelse, och hur du bäst kan kommunicera med kunden genom fakturan.

Wint

Wint är en modern bokföringsbyrå som låter dig scanna alla kvitton och underlag och skicka in i deras tjänst. De tar hand om dina inkommande fakturor som du bara behöver godkänna digitalt, och fungerar i princip som en hel ekonomiavdelning för ditt nystartade företag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *